Monday, November 29, 2010

PERU-BOLIVYA KASIM 2010

Monday, November 29, 2010
PERU-BOLIVYA KASIM 2010
BU TURA HAZIRMISINIZ?(lima-cusco-macchu picchu-puno-La Paz)

-Genel olarak tur 2400-4000 metre aralığında geçiyor. Nefesiniz , kalbiniz, kondisyonunuz buna hazır mı? AKUT DAĞ HASTALIĞI konusunu araştırın.

-35-50 derece eğimli yokuşları çıkabilirmisiniz?

-Sağlık sorununuz varsa bu tura çıkmadan önce mutlaka doktor tavsiyesi alın.

-Yemekler bolca soslu, uzakdoğu etkisi olan ızgara ve fırın yemeklerinden oluşur. Soslu et,balık,sebze size uyuyor mu?

-uzun uçuşlara alışık mısınız?

-ülkenizdeki standartlarda olmayan araçlar sizi uyuyormu. Yol kondisyonları çok yokuşlu oldugundan araçlarda bu zor şartlara göre üretilmiş,kamyon altyapısına otobüs üstyapısı konulmuş araçlar.Aksi taktirde hiç bir araç bu kadar rampa çıkamaz.

-sabah 5-6 gibi kalkıp,tüm gün tur yaptıktan sonra akşam 6-7 gibi hotele girmek size uyar mı? Sonuç olarak Antalya ya plaja tatile gitmiyorsunuz. Erken deparlar size gideceğiniz yerlerde daha fazla vakit geçirme imkanı sağlayacaktır.
-kat kat kiyafet alin.Gece ve gunduz arasinda isi farki coktur.oglen vakti t-shirt yeterliyken aksam polar bir mont kesinlikle gerekli.Ayrica yagmur olasiligi her zaman mevcut. Yanınıza mutlaka rahat bir hiking ayakkabısı ya da yürüyüş ayakkabısı alın. Kösele ayakkabılarınızla kendinize eziyet edebilirsiniz.




istanbul-madrid=4 saat uçuş

madrid-lima= 11 saat uçuş

Madrid de TERMINAL 4s e inildikten sonra güvenlik kontrolünden geçilip yine aynı terminalde bulunan R-S-U kapılarından birinden Lima uçağına biniliyor.

Uçakta iki form doldurulur:

1- immigration form: Bir parçası görevlide,bir parçası sizde kalır. Sizde kalan parçayı sakın kaybetmeyin.Her hotele girişte pasaportunuzla birlikte bu parçayı isteyecekler ve bu parça ülkeden çıkışınızda pasaport kontrolorü tarafından alınacak.

2- customs declaration form

Birinci formu pasaport kontrolde alırlar.Daha sonra bagaj alanından bagajınızı aldıktan sonra kapıdan çıkmadan önce başka bir görevli diğer formu alır, Ve düğmeye basarsınız.Kırmızı yanarsa burada bagajınız kontrol edilir.Yeşil yanarsa dışarıya çıkar ve sizi bekleyen kişiyle buluşursunuz. Bu arada, bagaj kartınızı sakı kaybetmeyin;zira bagajınızı aldıktan sonra bagaj üstündeki bagaj atiketiyle,elinizdeki bagaj etiketini bir görevli sizden alarak kontrol edecektir.



Alanda para bozdurmayın,kurlar düşük.Lima da Şehir içinde KAMBIYO ofislerinde ya da üzerinde yeşil yelek bulunan sokak kambiyocularında bozdurun..Bu kambiyocuları tabiiki izole yerlerde tercih etmeyin.

Lima havaalanı şehire 15-20 km ancak 9 milyonluk şehire ulaşmak yaklaşık 1 saat alıyor.

LIMA
Gezilecek yerler:
plaza de armas,katedral, san francisco manastiri ve katakomblari (yeralti mezar odalari),parlamento,circuito magica del agua,adalet sarayi,plaza grau,museo de arte de lima,arequipa bulvari,indian market, larcomar alisveris merkezi

LIMA-CUSCO
Asıl Peru harikaları bundan sonra başlıyor. Lima havaalanına giderken e-bilet dahi olsa basılı bir bileti yanınıza alın.Dikkat: alana alınmayabilirsiniz.Check in yaptıktan sonra üstkkattaki kapılara giriş yapmadan önce aynı bölgede bulunan vergi ödeme noktalarında 7 dolar vergi ödüyorsunuz ve bunun pulunu uçuş kartınıza yapıştırıyorlar.

Uçuş yaklaşık 1 saat sürüyor.ve dağlar arasındaki bir düzlüğe yerleştirilmiş alana iniyorsunuz.Alan çok küçük ve valiz işlemleri çabuk sürüyor. İndiğiniz alan yaklaşık 3000 metre ve bugünden itibaren hareketlerinizi yavaşlatıyor ve yemeklerinize dikkat ediyorsunuz, çok yemek yok. Tadı iğrenç olsada coca çayı (mate de coco) yükseklikte ayakta durmanıza yardımcı olur. Ya da doktorunuz size tavsiye ederse buraya gelmeden 2 gün önce almaya başlayacağınız ve daha sonra 3 gün devam edeceğiniz yükseklik hastalığı haplarını kullanın.Sbah 1,akşam 1. Bir tablette toplam 10 adet var ve 5 günde bitiriyorsunuz. Doktor tavsiyesiz çok tehlikeli olabilir.

Bugünkü tur programı hafif olmalı, zira çok yorulacaksınız; düz yolda yürürken ve konuşurken,yemek yerken yorulacaksınız; rehberiniz de yorulacak. Şehir içinde basit bir yürüyüş : Coricancha temple, plaza de armas, bir de şehrin çevresindeki tepelere kurulmuş basit örenyerleri; qenko tapınağı, SACSAYHUAMAN yeterli olacaktır.

CUSCO-PISAC-OLLANTAYTAMBO
Uzun bir gün.Turlar dahil 11 saat sürer. Cusco dan sabah hareketle yaklaşık 1 saat sonra muhteşem Urubamba nehri vadisinde fotograf molası güne başlamak için iyi bir seçenek. Buradan yaklaşık 45 dk sonra nehir vadisinde kurulmuş olan pazaryeriyle ünlü Pisac a ulaşıyorsunuz. İlk 2006 da gittiğimde çok ucuzdu.2010 sonu itibariyle fiyatları biraz şişirmişler. Yine de hediyelik almak için bir alternatif olabilir. Yada şirin kasaba merkezindeki kafelerde kahve içerek meydanda yürüyüş yapan renkli insanları gözlemleyebilirsiniz.

Pisac dan sonra yaklaşık 1,5 saat sonra Ollantaytambo örenyerine geliyorsunuz. Pisac dan alışveriş yapmanıza gerek kalmadı.Örenyeri dışındaki pazarda, pisac da satılan aynı şeyler çok daha ucuza satılıyor. Örenyeri visiti oldukça efor gerektiriyor. Saymadım ama tahminimce 200-250 dik basamak çıkıp basit bir tapınak alanı görüyorsunuz. Bu tapınağa sadece yüksek rütbeliler girebildiğinden onları korumak için tapınak çevresine gözetleme odaları yapılmış. Buradan yatay yürüyerek başka bir terastan inişe geçiyorsunuz ve başka bir tapınak görüyorsunuz. Çıkış ve iniş çok dik. Çvrede bol miktarda inka tarım terasları ve hasatın depolandığı odalar (colca) var. Yükseklik korkusu olanlar çok renkli olan şehir merkezinde ve çarşıda vakit geçirebilirler. Total visit 1,5 saat sürüyor.

Bu şehirler gezildikten sonra panoramik vadiler ve dağlar geçildikten sonra başka bir girişten Cusco ya dönülür.

CUSCO-MACCHU PICCHU
Muhtemelen Peru ya gitmenize neden olan yere geldi sıra Macchu Picchu yani Yaşlı Dağ. Cusco dan çok erken çıkılır.Sabah 6 gibi.Yaklaşık 30-40 dk otobüs yolculuğundan sonra başka bir kasabadan üstü camla kaplı Vista Dome treni buraya ulaşım alternatiflerinden en cok tercih edilenidir. Trende basit sandviç ve kahveden oluşan mini bir kahvaltı ikram ediliyor. Başka bir şey almak isterseniz servisleri mevcut. Trenle 3,5 saat yolculuktan sonra Aguas Calientes istasyonu son duraktır. Buradan otobüse binilir ve 20 dk sonra örenyeri girişine gelinir. Girişte pasaport kontrolü vardır,dolayısıyla pasaportunuzu unutmayın.Örenyerine büyük çanta ve yemekle girilmez.Visit yaklaşık 2 – 2,5 saat sürer. Fiziksel kondisyonunuza göre birkaç farklı rota vardır. Günsonunda aynı şekilde Aguas Calientes den trene binilir ve 1-1,5 saat tren yolculuğundan sonra Ollantaytambo dan sizi bekleyen otobüsünüze binersiniz. Turu kendiniz yapıyorsanız tüm ayarlamaları önceden yapmazsanız buralarda tek başınıza kalma riski mevcut.Ya da bu kasaba da bir hotelde kalabilirsiniz. Ollantaytambodan tur otobüsü bizi alır aşağı yukarı akşam saat 10 gibi hotele girilir.

CUSCO-PUNO
- Cusco (3400 m.a.s.l ) - Departure Time: 7:30AM
- Andahuaylillas (3122 m.a.s.l.) - Time: 8:30AM: Muhteşem fresk ve ikonlarla dolu bir kilisesi vardır.
- Raqchi (3450 m.a.s.l.) - Time: 11:00AM ; Büyük bir tapınak kalıntısı ve sevimli bir kasaba merkezi görürsünüz.
- Sicuani Village(3552 m.a.s.l.) - YEMEK: Time: 12:10PM
- Raya Pass(4335 m.a.s.l ) - Time: 14:15PM : Turdaki en yüksek noktalardan birindesiniz. Dağ manzarası molası verilir.
- Pucara Museum(3900 m.a.s.l ) - Time: 15:30PM: Aynı adlı kasabadaki örenyerinden toplanmış olan az sayıdaki kült heykelleri koleksiyonu çok güzel.
- Puno(3800 m.a.s.l.) - Arrival Time:17:00 PM

Klasik bir turdaki saat ayarlamalarını ve yükseklikleri (rakım) yukarıdaki tabelada bulabilirsiniz.

PUNO-TITICACA GÖLÜ-YÜZEN UROS ADALARI ve TAQILE ADASI
Puno dan sabah 8.00-8.30 hareketle tekneye binilir ve 30-40 dk mesafedeki yüzen adalara ulaşılır. Her adada bir aile yaşar ve bu ailelerden biriyle yaşam tarzları üzerine sohbet edilir. Uros halkının geçim kaynaklarından biri de turizm olduğundan ufak tefek bir iki şey satın almak onların ekonomisine katkıda bulunmanızı sağlayacaktır. Adalar sazlıklardan yapılmıştır ve her sene tekrar inşa edilir. Elektrik,su,hiçbirşey yoktur ve tamamen ilkel bir yaşamları vardır. Yakaladıkları balıkları yakın pazarlarda başka ürünlerle takas ederler. Bu adada yaklaşık 1-1,5 saat kalıyoruz.

Uros adalarından tekneyle hareketle 3 saat yol aldıktan sonra Taqile adasına ulaşılır. Yavaş yavaş dik basamaklar çıkılır ve Burada çok basit lokantalardan birinde mısır çorbası, basit tava balık ve coco çayı alınır. Yemekten çok bir şey beklememekte fayda var. Yemekten sonra daha dik 30 dakikalık bir çıkıştan sonra tepeye konumlandırılmış olan ada meydanında şansınız varsa örgü ören erkekleri izleme fırsatınız olur. Adanın örgüleri meşhurdur ve Unesco Dünya Mirası listesindedir. Daha sonra dik basamaklardan sahile iner,tekneye biner ve 3 saatlik yolculuğun ardından Puno ya dönersiniz. Turun bu ikinci kısmı uzun yolculuktan dolayı sıkıcılık verebilir.

PUNO-COPACABANA-LA PAZ
Sabah 8 de otelden çıkıyor ve peru daki son günümüzü geçiriyoruz. Tur grubumuz küçükse lokal acenta bizi başka gruplarında olduğu bir otobüse bindiriyor ve copacabana ya hareket ediyoruz. (3 saat). Yolda Juli ve Pomata kasabalarından geçilir ve burada visit yapılmaz. Pomata dan 15 dk sonra peru-bolivya sınırında pasaport işlemleri yapılır ve burada otobüs değiştirilir…Saatlerimizi burada 1 saat ileri alıyoruz..Copacabana daki Meryem ana kilisesi güney Amerikalı hristiyanlar için önemli bir hac yeridir. Ve bu kilise ziyaret edilir. Buradan Güneş Adasına (la isla del sol ) gitmek üzere catamarana (deniz otobüsünün benzeri ) binilir ve katamaranda sandviç ve meyvesuyu ikramı alınır. Güneş adasına yolculuk bir saat sürer ve adaya ulaştıktan sonra totora isimli kamışlardan yapılmış teknelerde minik bir tekne turu yapılır. Bu catamaran işi biraz kartelleşmiş ve bu işi sadece 1-2 firma yapmaktadır. Dolayısıyla bu program acentadan acentaya farklılık gösterebilir. Adaya ulaştıktan sonra yine dik merdivenler bizi beklemektedir. Burada inka kültürünün doğduğu bu adada birkaç basit örenyeri ziyaret edilir.Zirveye çıkabilenler için dini tören tasviri showu vardır ve burası güzel bitki ve çiçeklerle kaplıdır. Ada zirvesinden inişte tekrar katamarana biniyor ve saat 15.00 gibi öğlenyemeğimizi katamaranda alıyoruz.Ve 2 saat yolculuktan sonra Chua limanında bizi bekleyen otobüsle 2 saatte La Paz a ulaşıyoruz.

LA PAZ
Bolivyanın başkenti ve güney amerikanın ekonomisi en kötü 2 ekonomisi.Birincisi Haiti. Sabah yarım günlük şehir turu: Ay vadisi (vale del luna) , kapadokyadaki formsayonlara benzeyen yerşekilleri görülür ve visit yaklaşık 30 dakikadır.Daha sonra şehir merkezinde hükümet binaları,kilise ve müzeler bölgesi ziyaret edilir.

Öğlenden sonra şahire 2 saat uzaklıktaki Tiahuanaku Örenyerine gidilir. Burası güney amerikanın bilinen en eski kültürlerinden biridir.Visit yaklaşık 1,5-2 saat sürer. Kısmen düz alanda kısmen ulaşılması kolay bir tepede yürünür. Ayrıca örenyerinde küçük de bir müze vardır.
Resimler için http://tr.wikipedia.org/wiki/Tiwanaku
Çok güzel bir örenyeri olmasına rağmen yorgunsanız ve antik örenyerleriyle ilgilenmiyorsanız buraya gitmemenizi ve La Paz da vakit geçirmenizi tavsiye ederim.

http://picasaweb.google.com/erolsavda/PERUBOLIVIA2006#

About Me

www.erolsavda.blogspot.com